Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

ABA terapie pro autismus není o nic účinnější, než jiné metody – výsledek velké studie z roku 2016

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

ABA terapie pro autismus není o nic účinnější, než jiné metody – výsledek velké studie z roku 2016

Autismus: Funguje ABA terapie u dětí s autismem nebo ne?

Nedávná velká studie (březen, 2016) prestižního týmu, který se zabývá mj. účinností terapeutických intervencí u autismu (PAS, ASD) odhalila, že v přirozeném prostředí nemá ABA o nic větší účinnost, než jiné formy terapeutické intervence. Zajímavé je, že studie byla prováděna delší dobu v přirozeném prostředí. Naopak, stálo by za to, aby studie srovnávaly i s kontrolními skupinami bez intervencí / tam, kde pracují pouze rodiče. Myslím si, že výsledky by mohly být velmi překvapivé (ale je tam obtížná nebo nemožná standardizace).

ABA terapie je populárním typem terapie, který je v USA ve většině států hrazen z prostředků zdravotního pojištění. Ohledně účinnosti je historicky řada kontroverzí – dokonce i zakladatel ABA terapie několikrát uznal, že nemá efekt, jen aby se následně zázračně vynořila studie o tom, že má. Hlavní studie potvrzující pozitivní dopad ABA terapie mají řadu metodologických nedostatků – odehrávají se přes příliš dlouhou dobu, ve které nelze rozlišit, co je efekt ABA a co je efekt stárnutí / vývoje / dospívání, jsou často založeny na výpovědi rodiče. Řada dnes dospělých autistů, kteří prošli ABA terapií mluví o tom, že má negativní vliv na rozvoj osobnosti, vede k poslušnosti, nefunknčí a nedospělé osobnosti závislé na rozhodnutí třetí osoby a může způsobovat post-traumatickou stresovou reakci.

Celý výzkum: https://www.dovepress.com/children-who-screen-positive-for-autism-at-25-years-and-receive-early–peer-reviewed-fulltext-article-NDT